Tine Molendijk over ‘Moral Injury’

Tine Molendijk. Foto © Tessa Posthuma de Boer

Militairen kunnen op moeilijke missies moreel beschadigd raken. Vaak staan zij tijdens missies die veelal onder oorlogsomstandigheden plaatsvinden voor moeilijke situaties, waarbij ze onder invloed van hun commandant, de “Rules Of Engagement” (het voorgeschreven geweldsreglement waaraan militairen zich bij een specifieke missie moeten houden) of de politiek een andere keuze moeten maken dan hun geweten hen voorschrijft. Dit kan al snel ontaarden in een gevoel van machteloosheid, schuldgevoel en boosheid. Veteranen kunnen soms tot járen na hun missie last blijven houden van deze gevoelens.

Dit fenomeen wordt in wetenschappelijke kringen aangeduid als moral injury, ofwel ‘morele verwonding’. Dit kan ontstaan als militairen op missie in bovengenoemde situaties terechtkomen, en hun daden of beslissingen niet kunnen rijmen met hun geweten. Het kan zelfs uitgroeien tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Cultureel antropoloog Tine Molendijk, die ethiek doceert aan de Nederlandse Defensie Academie, promoveert op 7 januari 2020 bij de Radboud Universiteit in Nijmegen op een proefschrift over morele verwonding bij Nederlandse veteranen van de missies in Srebrenica en Uruzgan. Ze interviewde en analyseerde opgenomen interviews met tientallen veteranen die min of meer beschadigd zijn door hun missie.

Lees het hele interview met Tine Molendijk in het NRC.

Share

You may also like...