Tekenen in strijd tegen PTSS

Kim de Snoo in de weer met haar potloden. Foto: © Defensiekrant 02-2020

In de Defensiekrant, editie 02-2020 vond ik een prachtig verhaal over Kim de Snoo (21), die vanwege een moeilijke jeugd werd gediagnosticeerd met PTSS. Zij vindt rust in haar hoofd door te tekenen – iets waar ze bij toeval achter kwam. Zij tekent vooral militairen en militaire voertuigen.
Kim is werkzaam bij het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden van de Koninklijke Landmacht, en daar werden haar tekeningen opgemerkt. Inmiddels krijgt zij vanuit de hele krijgsmacht aanvragen, mag ze bij minister Bijleveld haar werk laten zien en is zelfs vanuit het buitenland interesse getoond voor haar talent.

Kim de Snoo geeft een uitstekend voorbeeld van hoe een (kunstzinnige) hobby mensen met een trauma rust kan brengen. In de veteranenwereld zie ik dat regelmatig terug in de vorm van modelbouw, en ook tijdens mijn eigen traject bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom heb ik op een afstandje mee kunnen kijken bij de dagbesteding, waar eveneens vooral wordt ingezet op kunstzinnige uitlatingen.

Het hele verhaal van Kim de Snoo vind je op de website van de Defensiekrant, haar werk kun je bewonderen op haar eigen website KunstenKim.nl

Share

You may also like...