75 Jaar Auschwitz…

Auschwitz, 3 maart 2017. Foto © Duncan van der Velden

Vandaag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in het Poolse Oświęcim door Russische troepen werd bevrijd.
75 jaar lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, en er gaan in de maatschappij zelfs stemmen op die zich afvragen of we na zo’n lange tijd nog wel moeten blijven herdenken. Moeten we nog steeds stil blijven staan bij iets dat inmiddels al zo lang geleden is?

JA!

Ja, is daarop mijn schreeuwende antwoord! Ten eerste omdat de overlevenden van deze verschrikking nog onder ons zijn. En ten tweede omdat we wat hier is gebeurd nooit, maar dan ook NOOIT mogen vergeten, opdat we deze geschiedenis niet zullen herhalen.

Ik heb op 1 maart 2017 samen met mijn vrouw Auschwitz-Birkenau bezocht, en ben nog steeds zwaar onder de indruk van wat ik daar heb gezien. Vanaf de eerste stap die ik daar zette onder die iconische boog met de tekst “Arbeit Macht Frei” tot op de dag van vandaag is het leed dat mensen daar hebben geleden bijna fysiek voelbaar op mijn ziel geëtst, en het zal de rest van mijn leven voelbaar blijven.

En we hebben nog zoveel te leren van die plek. Als jong broekie ben ik in Bosnië getuige geweest van hetzelfde soort inhumane misdaden – weliswaar niet op dezelfde schaal, maar zeker niet minder erg. Ik heb als VN-militair noodgedwongen aan de zijlijn moeten staan van de ergste misdaden tegen de menselijkheid sinds de Tweede Wereldoorlog – en dat op Europees grondgebied, op nog geen twee uur vliegen van Schiphol. Dat wij nog heel veel te leren hebben bleek uit het feit dat wij als VN-vredesmacht machteloos en bomvol frustratie moesten toekijken hoe mensen elkaar op gruwelijke wijze naar het leven stonden, verhinderd tot ingrijpen door een nutteloos mandaat opgesteld door vage politieke leiders ver weg in New York. Die machteloosheid en frustratie voel ik tot op de dag van vandaag.

Vandaag staan bijna alle wereldleiders op de heilige grond van Auschwitz, en herdenken wat daar in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. “Dit nooit meer!” wordt vrijwel altijd gezegd door de mensen die bij zo’n herdenking het woord voeren.
Mijn boodschap aan de leiders van de wereld: Knoop dat in je oren, en handel ernaar!

Share

You may also like...